O Nama

Blog

O Muzeju i Galeriji Tivat

U samom centru Tivta, okružen višespratnicama i modernim građevinama, utonuo je u tišinu srednjovjekovni kompleks Buća. Jedinstveni spomenik kulture, inače ljetnjikovac poznate kotorske porodice Buća, jedan je od mnogobrojnih ljetnjikovca kakve su dobrostojeće porodice imale po čitavoj Boki. Srednjovjekovni kompleks Buća preživio je četiri vjeka promjena nad njim. Ulaskom u atrijum, kroz kameni prolaz dozidan između odbrambene kule i ekonomske zgrade, najuočljivija su četiri kamena stuba, koja vijekovima odolijevaju olujama i burama, stojeći čvrsto u zemlji pričajući priču o čuvenoj porodici Buća i njihovom ljetnjikovcu. Ovi stubovi simbolizuju postojanost kompleksa, kako arhitektonskog tako i društvenog. Oko stubova se nalaze i ostali djelovi kompleksa: visoki kameni fotritikacioni objekat- odbrambena kula visoka 15 metara, sa jedne strane stambena, a sa druge ekonomska zgrada i kapelica Sv. Mihovila.Kapelicu Sv.Mihovila je izgradila porodica Buća u čast porodičnog sveca. Ova porodična kapela je jednobrodna građevina, pročelje crkvice je zidano od pravilnih tesanika, oživljeno je kamenom plastikom u stilu kasne gotike. Profilisani portal se završava presječenim timpanonom sa latinskim krstom u sredini, iznad kojeg je mala rozeta i zvonik sa jednim otvorom. Unutrašnjost kapele, krasi oltar od višebojnog mermera sa kamenim tabernaklom, u kojem je smještena slika Sv. Mihovila, koju je uradio Anton Pean. U ovom objektu organizuju se izložbe sakralnog karaktera.

Blog

Nedaleko od kapelice na metalnom postolju, u kamenu, možemo vidjeti grb porodice Buća-stilizovani ljiljan, koji kako govore podaci, je pronađen u bazi jednog od stubova. Stilizovani cvijet ljiljana smatra se grbom porodice Buća od 1351. godine. U muzejskom i galerijskom izlagačkom prostoru srednjovjekovnog kompleksa Buća posjetioci su u prilici da pogledaju izložbe: likovnog, etnološkog, arheološkog i dokumentarnog kataktera. Likovni program, prateći savremeno stvaralaštvo, pored afimisanih  umjetnika posvećen je i mladim umjetnicima koji prvi put samostalno izlažu. Izložbe su samostalnog, kolektivnog i tematskog karaktera, iz svih segmenata likovnog stvaralaštva: fotografije, instalacije, skulputura, multimedijalni projekata i intervencije u prostoru. Likovni izlagački program broji oko 40 izložbi svake godine, daje priliku da izlažu umjetnici iz Crne Gore, regiona i svijeta. Pored privremenih izložbi likovne umjetnosti, koje se održavaju tokom čitave godine na dva galerijska  nivoa, Muzej i galerija Tivat će u trećem galerijskom prostoru otvoriti stalnu postavku za posjetitelje. Donacija Dizeldrof-Tivat, sadrži 94 rada, umjetnika koji su živjeli i stvarali u Dizeldorfu, a njihovi radovi predstavljaju upravo- savremenu njemačku likovnu scenu.

Blog

Lični  pokloni 52 umjetnika  čine jedan dio kolekcije, dok drugi dio kolekcije čini poklon od 20 radova autora po izboru Bernda Švacera. Pop art, ekspresionizam i doza nadrealizma prisutna na ovim radovima govore  originalnom stvaralačkom identitetu i novom umjetničkom izrazu. Pored raskoši  u likovnom izrazu,  koji obogaćuje ovu kolekciju, ne treba zanemariti  bogatstvo i slobodu u odabiru likovnih tehnika, koje svaki od autora ponaosob savladava i na taj način gradi prepoznatljivo likovno stvaralaštvo umjetničke vrijednosti. J. Bojs, Kristo, Diter Rot, Dlum su samo neka od imena čiji se radovi pojavljuju u ovoj kolekciji, a koji su u samom vrhu njemačke likovne scene i koji već godinama “krče” put ka vrhu europske likovne scene.  Ova kolekcija je u Tivat stigla zahvaljujući slikaru Ivici Aranđusu, koji živi I stvara na relaciji Tivat-Dizeldorf. U zgradi etnografske zbirke, Muzeja i galerije u Tivtu, posjetioci su u prilici da se upoznaju sa različitim segmentima etnografskog nasljeđa Boke Kotorske, ali i drugih krajeva Crne Gore. Etnografska zbirka se, posredstvom izlagačke djelatnosti, bavi: tradicionalnim odijevanjem, zanatima, znamenitim ličnostima koje su uticale na narodni život ovog kraja, kao i nematerijalnom baštinom.