Loading Events

Međunarodni dan muzeja biće obilježen i ove godine u JU Muzej i galerija Tivat 18. maja 2023. godine, sa početkom u 20 sati, a kao dio programa Festivala vjetra. Ova kulturna manifestacija organizuje se pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), pod sloganom „MUZEJI, ODRŽIVOST I DOBROBIT“. Shodno temi, JU Muzej i galerija Tivat predstaviće se izložbom „Žene i ribarstvo“, posvećenoj očuvanju ovog tradicionalnog primorskog zanata, kroz ključnu ulogu žene kao nosioca tradicije.

Izložba će biti prikazana kroz više segmenata, uključujući fotografije, film i muzejske eksponate, bazirane na iskustvu žena koje su se bavile, ili se i dalje bave ribarstvom. Autorka projekta je etnološkinja-antropološkinja i direktorica JU Muzej i galerija Tivat, Danijela Đukić.
Otvaranje izložbe biće upriličeno na prizemlju galerijskog prostora. Prisutnima će se obrati autorka projekta, gospođa Danijela Đukić, dok će, u ime Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat, izložbu otvoriti gospođa Milica Ojdanić. Moderatorka programa biće teoretičarka umjetnosti Nina Milićević. Pored ovog projekta, posjetioci će imati priliku da pogledaju i izložbu „Nematerijalna kulturna dobra Crne Gore“ na prvom spratu galerije, kao i stalnu postavku iz umjetničke kolekcije Dizeldorf Tivat, na drugom spratu. 
Go to Top