U JU Muzej i galerija Tivat večeras je otvorena izložba „Prelaz“ akademske slikarke Vesne Sušić i akademskog vajara Rajka Sušića.
I slike i skulpture koje gledamo ostavljaju utisak kontinuiranog pokreta, koji ih povezuje. Kao što je slikarka u katalogu napisala da „portrete na mojim radovima vidim kao komunikacijski kanal koji vodi do specifične emocije bez koje je umjetnički objekt samo još jedna od informacija. Dijalog koji želim da preporučim, upućuje posmatrača ka sopstvenoj dubini i doživljaju koji stiče kroz svoje emotivno iskustvo sa svijetom. Kvalitetan balans tog dualističkog fizičkog, spoljašnjeg i duhovnog, unutrašnjeg svijeta, mislim da čini život svakog pojedinog čoveka jedino stvarnim“.
To je slikarkino drugo ja, koje predstavlja publici i otvara svoju viziju i percepciju. Iz slika čitamo sreću, spokoj, nemir, promišljanje, manifestno i latentno, crno i bijelo istakla je direktorica.
U djelima vajara Rajka Sušića prikazana je žena, priroda, snaga, morski svijet, fantazija, geometrijski oblici dekorisani otvorima koji ostavljaju mogućnost da posmatrač doživi autorovu umjetnost na svoj način puštajući zvuke po sopstvenom izboru kroz ponuđenu figuru.
Istoričarka umjetnosti Nina Pogarčić za Sušićeva vajarska djela „otkriva u kojoj meri materijali, nekada korišćeni a potom odbačeni, mogu u rukama pravog umetnika dobiti novi život. Ono što mene posebno fascinira jeste činjenica da ove zamisli on ostvaruje neverovatnom lakoćom. Njegova figuracija, asocijacija i apstrakcija, sažete u jednu celinu, pružaju nam izuzetno lep i sadržajan estetski ugođaj“.
Direktorica je za kraj citirala pisca Džunota Dijaza – „Cijela kultura vam govori da požurite dok vam umjetnost govori da odvojite vrijeme. Uvijek slušajte umjetnost.“