Loading Events
Povodom pedeset godina slikarstva tivatskog akademskog slikara Zorana Mujbegovića u JU Muzej i Galerija Tivat u subotu 17. 6. 2023. u 20 časova otvara se velika retrospektivna izložba na oba sprata izložbenog prostora. Izložbu će svečano otvoriti predsjednik Opštine Tivat Želјko Komnenović, a bokelјskoj publici će biti predočeno oko sto izloženih artefakata, remasterizovanih slika, crteža i grafika iz različitih faza i ciklusa autorskog rada, od prve samostalne izložbe 1973. godine, do onih na kojima sada radi.
Po prvi put će javnosti biti predstavlјena i monografija „Pozornica snova“ posvećena slikarstvu Zorana Mujbegovića u izdanju Matice Boke, reprezentativno izdanje koje pored odabranih reprodukcija u sebi nosi mišlјenja nekih od najvažnijih likovnih kritičara bivše Jugoslavije o njegovom radu.
Zoran Mujbegović rođen je 7. 2. 1950. u Beogradu. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Beogradu u klasi profesora Stojana Ćelića. Samostalni je umjetnik od 1975. godine. Izlagao na 42 samostalne i preko 30 grupnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. U periodu prije građanskog rata u Jugoslaviji bio scenograf na TV Beograd, animator u studiju Centar filma, dizajner i ilustrator izdavačke kuće Jugoslovenska revija, dio višestruko nagrađivanog dizajnerskog tima Jugoslavija filma, urbanista u timu Centra za planiranje urbanog razvoja na preko 20 urbanističkih studija. Jedan je od osnivača, urednik i dizajner izdavačke kuće Arion, najuspješnijeg privatnog izdavačkog preduzeća u SFRJ. Bio je vlasnik kafića, antikvarnice, više izdavačkih kuća, uređivao i vodio program, dizajnirao svašta za svakoga. Dobitnik najprestižnije međunarodne nagrade za urbanizam Američkog instituta za arhitekturu i urbanizam 1993. godine, kao koautor projekta. Objavio je četiri romana i dvije knjige poezije.
Organizatori izložbe su JU Muzej i Galerija Tivat i Udruženje „Šta hoćeš“ iz Beograda, a izložbeni prostor je otvoren od utorka do nedjelje u periodu od 08h do 20h sem ponedjeljkom, kada je muzej zatvoren za posjetioce.. Građanski termini autorskog vođenja kroz izložbu su srijedom i petkom od 19:00 časova.
Go to Top