Loading Events

Promocija knjige “Kapetan Stevan Vukotić” autora kapetana Predraga Kuzmanovskog biće održana u Đardinu JU Muzej i galerija Tivat u ponedjeljak 10. 7. 2023. u 21h

“Bogata istorija Boke Kotorske izrodila je veliki broj značajnih ličnosti. Jedna od njih je dugo prećutani i neistraženi Grbljanin, kapetan Stevan Vukotić, koji je kao navigacioni oficir ruskog istraživačkog ratnog broda „Predprijatije“ bio hronološki prvi Južni Sloven koji je oplovio Zemljinu kuglu prije tačno dva vijeka, u periodu 1823 – 1826. . Za njegov podvig Ruska carska ratna mornarica ga je odlikovala ordenom Svete Ane drugog reda, da bi se njegova blistava karijera nastavila uzlaznom putanjom sve do prerane smrti 1833.” , najavljuju organizatori.

O njemu je detaljno istraživanje preuzeo kapetan Predrag Kuzmanovski i kao rezultat dugogodišnjeg truda pred javnošću će prvi put biti predstavljena ozbiljna istorijska studija o životu i karijeri ovog značajnog moreplovca.

O knjizi će pored autora govoriti i Siniša Luković, novinar i publicista, Peko Mazarak, potomak kapetana Vukotića i Danijela Đukić, direktorica tivatskog muzeja. Pred publikom će se prvi put pored knjige naći i brojne ilustracije iskorišćene u knjizi, a promociju će obogatiti i prvi majstorski izrađeni model ratnog broda „Predprijatije“.

Go to Top