U JU Muzej i galerija Tivat sinoć je otvorena izložba akvarela na svili Maje Perfiljeve pod nazivom „Divne plave moje vale“. Otvaranje izložbe uveličala je pozorišna rediteljka i muzičarka Dušanka Belada koja je izvela pjesmu čiji tekst potpisuje Maja Perfiljeva.

„Bokeljska noć oslikava život, karakter i tradiciju bokeljske kulture, mediteranskog duha i zaštićeno je nematerijalno kulturno dobro.

Pjesma “Bokeljska noć” u izvođenju Vice Vukova pobijedila je na splitskom festivalu 1966. i zauvijek je promijenila i dala posebnu notu istoimenoj manifestaciji, ali I brojnim kulturnim dešavanjima na području Boke Kotorske.“ Istakla je direktorica ove ustanove Danijela Đukić.

„Kad ne bude mene, kad me sakriju paprati, travke i šaš, kad ne bude mene – ljubit ću te pjesmama svojim i tad“

…samo je jedan od antologijski poznatih refrena sarajevske grupe Indexi ( „Balada“ ), napisan u muškom rodu za Davorina Popovića, vokala i frontmena ove poznate grupe, a pod potpisom Maje Perifelje, koju ovdje u Boki prije svega poistovjećujemo sa stihovima čuvene „Bokeljske noći“, koju opet prisvojivši je „našom“, dobrano već svrstavamo i narodnom- opštom vrijednošću.

A to je zapravo priča o Maji, koju je životni kontekst svrstao u onu vrstu izvornih stvaraoca od kojih zapravo počinje i na čija djela se nadovezuju naknadna umjetnost i novi stvarlački izražaji.

I dok je kod njenog pjesničkog opusa, zapravo sve jasno i u najvećem broju slučaja gotovo žanrovski ( pop-rok ) i do personalnih adresa podređeno načinu i formi prezentacije, kod njenog likovnog izraza, kojem je takođe bila sklona, pažnju treba usmjeriti na korak koji je ( najčešće ) slijedio slici,… ka modnom dizajnu i odjevnom predmetu životnog stila kojeg je preferilala.

Poput stiha, ni on- ne namijenjen mogućoj ekonomskoj razmjeni, već izuzetnom i posvećenom doživljaju i tek mogućem poklonu, svim sobama za koje je vjerovala da su svjesne obrisa i tajni života kojeg dijelimo….“ rekao je na otvaranju Neven Staničić.