U prisustvu predstavnika Ministarstva kulture i medija Crne Gore, Muzejskog društva Crne Gore, Opštine Tivat, JU Muzej i galerija Tivat, članova OO Festivala vjetra, predstavnika TOT i medija, u Multimedijalnoj Sali Opštine Tivat juče je počela Međunarodna konferencija “Nematerijalno kulturno nasljeđe i održivi turizam – mogućnosti i izazovi (2003-2023)”.

Konferenciju je otvorio predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, a u ime organizatora obratila se direktorica JU Muzej i galerija Tivat Danijela Đukić, U prvom dijelu konferencije prisutnima se obratila Milica Martić, predstavnica Ministarstva kulture i medija, zatim Mirjana Vukasović, predstavnica Muzejskog društva Crne Gore.

Ispred turističke organizacije Tivat govorila je Dejana Stjepčević, a zatim i urednica programa festivala Vjetra Antonela Stjepčević.
Preko online uključenja govorili su Davide Gnola, predsjednik AMMM, Saša Srećković, Etnografski muzej u Beogradu, Mirela Hrovatin, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, te regionalni centar za nematerijalnu baštinu JU Evrope iz Sofije ispred kojeg je govorila Iliyana Rousseva, a u ime izvršne direktorice Irene Todorove.
Nakon uvodnih obraćanja uslijedila je prva sesija o Bokeljskoj mornarici, tokom koje su govorili Miroslav Vukičević, Fakultet za pomorstvo Kotor, Milica Nikolić, Univerzitet Donja Gorica Podgorica, Gracija Škanata, Bokeljska mornarica Kotor – Podružnica Tivat.
Nakon pauze uslijedila je druga sesija NEMATERIJALNO KULTURNO NASLJEĐE – VALORIZACIJA, koja se održala u prostorijama JU Muzej i galerija Tivat, a učesnici su bili: Lucija Đurašković, JU Muzeji i galerije Budve, Siniša Jelušić, CANU, Dušan Medin, Fakultet za kulturu i turizam, Univerzitet Donja Gorica, Podgorica.

Šeruj ovaj post!